hajónapló, mozi
Werckmeister harmóniák

Hát nem könnyű film, de nagyon tetszett. Tudtommal ez az első olyan Tarr Béla által rendezett film, amit láttam. Részben ezért is akartam megnézni, részben meg tetszett is a bemutatója, részben meg igazán szimpatikusnak tűnt Tarr Béla is, amikor egy tévéműsorban vele is rövid riportot készítettek.

A film alaphelyzete egyébként az, hogy van egy város és annak eccerű postása, akit mindig lenyűgöz az isteni teremtőerő és a világmindenség hatalmassága. Aztán érkezik egy cirkusz, aminek összes repertoárja egy hatalmas és nyugodt óriásbálna, valamint egy Herceg művésznevű egyszerű törpe, aki viszont annál uszítóbb és valósággal gerjeszti a haragot a pusztításra. Amolyan magyarázat nélküli ‘seek & destroy’ hangulatú gyűlölet ez, egy kis Shivá-s gondolattal megáldva, hogy még a néző is elkezdjen kételkedni.

Tetszik ez a film, mert hosszan mutatott jeleneteivel normálisan és magától értetődően élheti bele magát az ember az adott helyzet hangulatába, anélkül, hogy túlságosan és irreálisan elragadtatná magát, mint egyes hollywoodi filmekben ugye. Ezeken kívül szerintem rettentő jó volt még a szereplőválogatás is, Víg Mihály hangulatos zenejéről már nem is merek írni.

íródott: 2001. március 1.

feltöltve: 2015. március 23.

A film forgatókönyvét Krasznahorkay László: Az ellenállás melankóliája című könyvéből Krasznahorkay László és Tarr Béla írta. Rendezte: Tarr Béla. Szereplők: Lars Rudolph, Peter Fitz, Hanna Schygulla, Derzsi János, Kállai Ferenc, Dzsoko Roszics, Wichmann Tamás, feLugossy Laca, dr.Horváth Putyi